Hoe kan ik mijn energieverbruik verminderen, mijn toeleveringsketen herzien en mijn grondstoffen efficiënter inzetten? Waar kan ik mij bevoorraden? Wat moet ik doen met mijn afval? Wat gebeurt er met mijn producten aan het einde van hun levensduur? Het team van IDELUX Développement kan u de nodige ondersteuning bieden voor uw transitie naar een koolstofarm bedrijfsmodel.
onderneem actie !
September 2020: één van de vele dingen die “Covid” ons heeft geleerd, is onze afhankelijkheid: we zijn kwetsbaar omwille van onze toeleveringsketen van en naar alle uithoeken van de wereld die plots kan worden onderbroken, maar ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen waarvan het intensieve gebruik één van de belangrijkste oorzaken van luchtvervuiling en verstoring van het klimaat vormt. Daarbij komt nog de geplande uitputting van de gekende reserves van tientallen grondstoffen en de voortdurende ophoping van afval die zorgt voor een echte impasse, omdat we het afval langer kunnen exporteren en de afvalverwerking tonnen geld kost. Als kers op de taart zien we dat nieuwe generaties klanten beginnen te klagen over de producten en de behoefte aan een betere dienstverlening die duurzamer is en meer respect heeft voor het milieu.
In de provincie Luxemburg zien we dat verschillende bedrijven, net als elders in het land, hebben geanticipeerd op deze veranderingen in de regelgeving. Om er maar enkele te noemen: Mima Films, Ferrero, Ampacet, Burgo, Stalbois, Solarec maar ook de brouwerijen van Achouffe en Orval, Q-Food, Scidus en, voor de supermarkten, de AD Delhaize van Bertrix, Habay… Het merendeel van de – kleine of grote – bedrijven – die zich inzetten voor een “koolstofarme” transitie, doet dit op vrijwillige basis.
Het Waals Gewest voert een reeks steunmaatregelen en andere maatregelen in om deze overgang te vereenvoudigen voor zijn bedrijven. Deze transitie aard namelijk slecht op kleine, onbeduidende “maatregeltjes” en vereist een grondige wijziging van verschillende aspecten van de economische activiteit: het energieverbruik, de CO2-uitstoot, de mobiliteit, het productontwerp, de verwerking van restafval, het waterbeheer…
in de praktijk
Guillaume BURETTE, Adviseur Ondernemingen bij IDELUX en dé contactpersoon voor “koolstofarme” transitie, heeft als taak om u te ondersteunen in het denkwerk dat vooraf gaat aan uw transitie naar een “koolstofarme” activiteit en naar een veerkrachtig model van circulaire economie.
Hij wordt ondersteund door het team van IDELUX Développement om samen te zitten met de bedrijven en projectontwikkelaars uit de provincie Luxemburg en hen een voorstel te doen voor een gratis “koolstofarme” diagnose van hun bedrijf (energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, gefluoreerde gassen, circulaire economie waaronder korte ketens). Deze interventie – diagnose en verslag – richt zich voornamelijk op kmo’s, zeer kleine bedrijven en zelfstandigen. Het principe is gebaseerd op de de-minimissteun. De onderneming moet zelf dus niets betalen voor de diensten van de “contactpersoon koolstofarme transitie”.
Samen met het CCILB, analyseert hij de energieprestaties van uw gebouw en uw machinepark, uw waterverbruik, de wetgeving inzake gefluoreerde gassen, enz. zodat u uw kosten kunt beperken. Daarnaast kan hij ook uw procedures analyseren door middel van de identificatie van de materiaalstromen, het afvalbeheer, de logistieke organisatie van de bevoorrading en de distributie…
Voor de binnenkomende materialen en goederen zal hij samen met u bekijken of er, bijvoorbeeld, een mogelijkheid bestaat om uw leveranciers te diversifiëren zodat u minder kwetsbaar bent voor mogelijke risico’s tijdens de bevoorrading, zoals we dat recent hebben meegemaakt. Voor de uitgaande materialen en goederen zal hij analyseren hoe u de inherente kosten van afvalbeheer uit uw activiteit kan beperken. Daarnaast zal hij samen met u bekijken of u uw klanten kunt diversifiëren en op welke manier u het best tegemoet kunt komen aan hun behoeften.
Naast de gepersonaliseerde diensten voor de onderneming, zal hij acties aanhalen die verschillende bedrijven tegelijkertijd kunnen helpen: de aankoop van grondstoffen, toegang tot groene energie, gezamenlijk afvalbeheer… Bovendien kunnen gemeenschappelijke workshops de samenwerking tussen de betrokken bedrijven bevorderen.
en verder…
Naast de diagnose kan IDELUX Développement u de weg wijzen naar aangepaste hulp (cheques voor erkende bedrijven en professionals die u kunnen helpen om uw CO2-impact te verminderen, cheques voor energie of circulaire economie en de vergoeding van de tussenkomst van een professional tot 75% van het totaalbedrag dankzij het Waals gewest).
En als u eerder nood hebt aan financiering dan expertise voor uw transitie naar een “koolstofarme” economie, vormen de producten van Easy Green een ideale oplossing om tot 100% van uw behoeften te financieren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u uw verwarmingsketel wilt vervangen door een model dat minder energie verbruikt, uw koelinstallaties wilt laten werken op een gas dat minder CO2 uitstoot, of zonnepanelen wilt laten installeren… Beschikt u niet over voldoende financiële middelen om zulke investeringen te doen? Dat geeft niet… IDELUX Développement en Sowalfin bieden u een gepaste oplossing.
Wist u trouwens dat de meest succesvolle bedrijven van dit moment allemaal bewust hebben gekozen voor een transitie naar een “koolstofarme” economie? Hebben we uw interesse gewekt? Bent u benieuwd?